Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Den politiske aftale mellem den kommende statsminister Mette Frederiksen og støttepartierne modtages positivt af 3F, der rækker hånden frem i forhold til at finde løsninger på en differentieret pension og udfordringer med at rekruttere arbejdskraft.

Bekæmpelse af ulighed og fattigdom har været en kæphest for 3F i valgkampen, og det emne fylder godt i den kommende S-regerings planer.
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er lagt op til et markant opgør med den stigende ulighed i samfundet i den politiske aftale, som Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om.

Og det falder i god jord hos 3F’s forbundsformand, Per Christensen:

- Man gør klart op med den stigende, uanstændige ulighed og børnefattigdommen i Danmark. Samtidigt vil man udnytte de gode tider og sikre, at så mange danskere som muligt får del i fremgangen i beskæftigelsen, lyder det fra Per Christensen.

Bekæmpelse af ulighed og fattigdom har været en kæphest for 3F i valgkampen. Og ifølge aftalen, som de fire partier landede tirsdag aften, vil en ny regering for eksempel genindføre en fattigdomsgrænse. Samtidigt nedsættes en ydelseskommission, som snart skal foreslå anbefalinger på hele ydelsesområdet. Imens den arbejder, vil man fjerne de forringelser på kontanthjælpsområdet, som ellers ville være trådt i kraft.

Ifølge aftalen vil en ny regering også forbedre mulighederne for de omkring 50.000 unge, der i dag står uden uddannelse eller job.

Differentieret pension

Retten til at gå tidligere på pension for nedslidte har også været et kernepunkt for 3F. De fire partier har nu besluttet, at den aftale om seniorpension, som VLAK-regeringen indgik med De Radikale og Dansk Folkeparti lige før valget, gennemføres.

Aftalen blev ellers skarpt kritiseret, fordi beregninger viste, at kun nogle få hundrede personer i job ville få gavn af planen.

3F’s forbundsformand er da heller ikke tilfreds med det som eneste løsning:

- Seniorpension er et lille fremskridt for de nedslidte seniorer, men helt utilstrækkeligt til at løse de store udfordringer, som stigende pensionsalder og forringede muligheder for efterløn har skabt, lyder det fra Per Christensen.

Han hæfter sig derfor ved, at den kommende statsminister Mette Frederiksen mundtligt har lovet, at hun vil slås for at få et flertal for at få indført en ret til tidlig folkepension.

- Jeg er meget tilfreds med, at Mette Frederiksen igen har understreget, at det bliver en hovedopgave for den nye regering at arbejde for differentieret pension. Man har tidligere bebudet en dialog med arbejdsmarkedets parter om en model for dette. Det arbejde ser vi frem til i 3F, siger Per Christensen.

Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft

For De Radikale har det været vigtigt at få lov til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft uden for EU til Danmark. Det har til gengæld ikke været sød musik i ørerne på 3F. Forbundet har blandt andet påpeget, at der stadig er ledige i Danmark at tage af.

Den nye aftale indebærer blandt andet, at det som minimum skal være på faglært niveau, at der skal kunne rekrutteres udenlandsk arbejdskraft. Og en ny beskæftigelsesminister skal definere inden for hvilke stillingsbetegnelser, der kan rekrutteres - og det skal ske på baggrund af objektive kriterier for manglen på arbejdskraft.

Arbejdsmarkedets parter skal desuden drages ind for at finde en helt konkret model herfor, står der i aftalen:

- Det er klogt, at man vil inddrage arbejdsmarkedets parter i spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU, siger Per Christensen, der også fremhæver de fire partiers ønske om samfundsmæssige krav til arbejdsgiverne, hvis de vil hente udlændinge til landet. For eksempel skal de tage ansvar for at uddanne lærlinge og elever.

- I 3F medvirker vi meget gerne til konkrete løsninger på konkrete rekrutteringsudfordringer, først og bedst gennem mere opkvalificering, flere praktikpladser og øget integration. Rækker det ikke, er udenlandske kolleger velkomne, når det sker på gældende overenskomstvilkår, siger Per Christensen.

Det ventes, at Mette Frederiksen vil sætte sit ministerhold i løbet af torsdag. Der er lagt op til en mindretalsregering udelukkende bestående af Socialdemokratiet, men altså med De Radikale, SF og Enhedslisten som støttepartier.