Gå til hovedindhold

På to år er over 150 blevet anholdt for at arbejde illegalt, efter at myndighederne har været på kontrol. 3F kræver strengere straffe til bagmænd bag illegalt arbejde.

- Det er en meget alvorlig udvikling, at der er flere virksomheder, som udnytter udenlandske kollegaer, der arbejder illegalt i Danmark og derfor "planker den", når myndighederne dukker op, siger Henning Overgaard, forbundssekretær hos 3F.
Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Flere og flere ansatte stikker af, når myndighederne kontrollerer landets arbejdspladser for illegal arbejdskraft.

Det viser de nyeste tal fra den såkaldte social dumping-indsats, som politiet, Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen står sammen om.

Her fremgår det, at 233 personer fra marts 2017 til juni 2019 er stukket af fra kontrol på 102 arbejdspladser, når Arbejdstilsynet har været på kontrol.

- Det er en meget alvorlig udvikling, at der er flere virksomheder, som udnytter udenlandske kollegaer, der arbejder illegalt i Danmark og derfor ”planker den”, når myndighederne dukker op, siger Henning Overgaard, forbundssekretær hos 3F.

- Der må sættes effektivt ind med kontrol og strengere straffe over for de bagmænd, der baserer deres forretning på udnyttelse af andre mennesker og opererer med metoder, som vi kender fra menneskehandel, siger han.

158 anholdt på to år

Ifølge Bjarke Refslund, arbejdsmarkedsforsker og lektor i sociologi på Aalborg Universitet, er der ofte en række forskellige årsager, der spiller ind, når ansatte vælger at stikke af fra myndighederne.

- Hvis østeuropæere løber, er det som regel, fordi der er problemer med skatten, arbejdsmiljøet eller en manglende overenskomst, som de ikke har lyst til at høre om. Hvis det til gengæld er illegale migranter, står der noget andet på spil - de risikerer at få en bøde og blive sendt ud af landet, siger Bjarke Refslund til A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Statskassen scorer 850 mio kr på at bekæmpe social dumping

Blandt de ansatte, der lader være at stikke af, finder myndighederne da også en del illegale arbejdere.

På to år har Arbejdstilsynet måtte tilkalde politiet 94 gange på grund af mistanke om illegalt arbejde under en kontrol. 

Det har ført til, at 158 personer er blevet anholdt på baggrund af konkrete sager. 

Sidste vinter blev 12 illegale arbejdere fra Ukraine anholdt på en dansk byggeplads med falske papirer, som de havde fået udleveret af deres østeuropæiske chef.

Anholdelserne skete netop under en kontrol fra myndighederne.

Minister oplevede selv flygtende ansatte

I slutningen af oktober sidste år var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) selv ude med myndighederne.

Her så han med egne øjne, hvordan illegale arbejdere stikker af, når myndighederne kommer.

- En fyr i arbejdstøj begyndte at løbe meget hurtigt ud af byggepladsen. En anden endte i håndjern. Politiet tjekkede om ID-kort var forfalskede. Nedstyrtningsfare. Og hvad med skattebetaling? På razzia mod social dumping, skrev ministeren dengang på Facebook.