Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Det kommer til at ramme hundreder af klassiske LO-job, hvis borgere fra ikke-EU-lande får lov til at søge job i Danmark, som regeringen foreslår. Det viser ny opgørelse. Uddan danskere i stedet, siger forsker.

Det er nogle af de helt almindelige danske lønmodtagere, der skal konkurrere med udlændinge om job i Danmark, hvis regeringen får sin vilje.
Arkiv / Billedbureuaet Scanpix

Frisører, brolæggere og sosu-assistenter.

Det er nogle af de helt almindelige danske lønmodtagere, der skal konkurrere med udlændinge om job i Danmark, hvis regeringen får sin vilje.

Det viser en opgørelse fra LO, som har lavet en liste med de job, der vil blive udfordret, hvis regeringen får held med at sænke grænsen for, hvor meget man skal tjene for at få job i Danmark, hvis man kommer fra et land uden for EU.

I alt er 190 forskellige job i farezonen, skriver Avisen.dk.

Du kan se her, om dit job er på listen.

Blandt de mange job er også en række klassiske 3F-job som lagerarbejde, tømrer, murer, lastbilchauffør og postbud.

Forsker: Lille behov, stor pris

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet åbner regeringens plan en meget stor dør for at løse et meget begrænset problem.

- Der er helt sikkert behov for visse specielle kvalifikationer, som vi ikke har herhjemme lige nu. Især inden for it-fag mangler vi de rette folk på kort sigt, siger han til Fagbladet 3F.

- Men det er oftest højt betalte job, som det i forvejen er muligt at hyre folk til med den beløbsgrænse, der allerede er fastsat.

I dag skal en jobsøgende uden for EU have tilbudt et job til en løn på mindst 417.800 kroner om året for at få tilladelse til at arbejde i Danmark.

Den grænse vil regeringen sænke til 330.000 kroner om året - eller hvad der svarer til en månedsløn på 27.000 kroner om året inklusiv pension og feriepenge.

Men går man så langt ned, forsvinder argumentet for at give jobbene til folk uden for EU’s grænser, mener Henning Jørgensen.

- Så handler det kun om, at man vil have konkurrence om lavtlønnede job, siger han.

Uddan flere danskere - og hyr i EU

Henning Jørgensen mener, at der er andre veje at gå end at hyre arbejdskraft uden for EU til at passe danske job.

- Man kunne jo starte med at uddanne de folk, vi har herhjemme. Men desværre har kommunerne gjort det meget svært at få uddannelse under aktivering. Og samtidig stiller de danske virksomheder slet ikke nok praktikpladser til rådighed til, at vi får uddannet nok unge i dag, siger professoren.

- Så både virksomhederne og kommunerne har et stort ansvar for, at vi mangler kvalificeret arbejdskraft i Danmark nu. Men det er ikke for sent, siger han.

LÆS OGSÅ: DI’s topchef: Virksomhedernes eget ansvar at sikre faglærte nok

Samtidig er der en ekstrem høj arbejdsløshed blandt veluddannede unge i Sydeuropa, som man sagtens kunne trække til Danmark inden for de gældende regler, påpeger Henning Jørgensen.

- Der findes en europæisk jobdatabase, som hedder Eures. Den bruger danske virksomheder slet ikke, men der er altså flere tusinde ansøgere at finde der. Det burde være en pligt, at alle danske job blev slået op hos Eures. Det ville løse en stor del af problemet, siger han.

3F: Et forsøg på lønpres

Også fra 3F lyder der stor undren over forslaget om at sænke beløbsgrænsen, da det vil åbne døren til en helt anden arbejdskraft, end regeringen ellers har efterlyst.

- I månedsvis har VLAK-regeringen bedt om at kunne trække højtuddannet og specialiseret arbejdskraft fra lande uden for Europa hertil. Men når så deres forslag ser dagens lys, så handler det om at sænke løngrænsen og trække udlændinge ind i helt almindelige job, siger forbundssekretær i 3F Henning Overgaard og tilføjer:

- Man får den mistanke, at regeringen bare forsøger at hjælpe virksomhederne med at holde lønningerne nede.

Vil skabe mere social dumping

I forvejen trækker Danmark mange udenlandske arbejdssøgende til landet.

Inden for det seneste år fandt omkring 135.000 østeuropæere job herhjemme. Det svarer til hele befolkningen i Aalborg Kommune.

Men de mange udlændinge i danske job kommer med en pris. Hvert år bliver mange udenlandske firmaer og ansatte taget i social dumping og svindel med skat og moms.

Siden 2015 har Skat således sendt regninger for skattesvindel afsted til især udenlandske firmaer på over 570 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: En god forretning: Staten tjener 576 millioner kroner på social dumping-kontrol

- Danmark har i forvejen kæmpe problemer med social dumping med følgerne af den europæiske arbejdskraft, vi allerede har i landet. De problemer vil regeringen nu udvide, samtidig med at der konsekvent er skåret ned på indsatsen mod social dumping. Det går simpelthen ikke, siger Henning Overgaard.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har været ude at afvise regeringens forslag på forhånd.

Alligevel skal forslaget nu forhandles blandt partierne på Christiansborg.