Inden for det seneste år har Arbejdstilsynet registreret over 100 tilfælde, hvor ansatte er stukket af fra arbejdspladsen under en kontrol. Det er de højeste tal i fem år. - Vi har stadig store problemer med social dumping i Danmark, siger ekspert.
Når politiet, Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen tager ud på kontroller for at tjekke, om udenlandske firmaer og ansatte har rent mel i posen, så sker det ganske ofte, at nogle af de udenlandske ansatte får meget travlt med at komme væk.
Så travlt, at de vælger at tage flugten over plankeværket.
Sidste år stak 103 arbejdere således af fra myndighedernes tilsynsførende, da de besøgte 34 arbejdspladser.
Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til Folketinget.
Antallet er det højeste i de seneste fem år, viser en gennemgang af de seneste års rapporter, som Fagbladet 3F har lavet.
I 2020 var der 70 personer, der stak af fra kontrollerne, mens antallet i 2019 var nede på 68 personer. Senest antallet af personer, der stak af fra kontrollerne, var så højt, var i 2017.
Og det viser ifølge Søren Kaj Andersen, lektor på Københavns Universitet og centerleder på FAOS – Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, at der fortsat er god grund til at kontrollere for lovbrud på det danske arbejdsmarked.
- Når så mange tager benene på nakken og stikker af fra kontrollerne, viser det, at der stadig er noget at komme efter, når myndighederne er ude og kigge, siger han.
- Det understreger, at vi trods kontroller og større indsats ikke har fået bekæmpet social dumping og lovbrud på danske arbejdspladser endnu. Problemerne omkring social dumping fortsætter med at eksistere.
LÆS OGSÅ: Staten har tjent 1,5 milliarder på social dumping-kontrol
Ifølge Søren Kaj Andersen kan der være flere grunde til, at udenlandske ansatte stikker af fra politiet og andre myndigheder.
- Enten ved de ansatte godt, at de er i gang med at lave noget ulovligt, og det er de bevidste om og vil bare gerne væk, siger han.
- Men der kan også være tilfælde, hvor udlændinge ikke har tillid til myndighederne. Vi ved fra vores studier og samtaler med udenlandske arbejdere, at der findes en masse spøgelseshistorier derude om myndighedernes rolle. Det kan godt skræmme nogen til at vælge at tage flugten, siger Søren Kaj Andersen.
Ministre var til stede, da illegale arbejdere blev anholdt
I løbet af 2021 måtte Arbejdstilsynet tage kontakt til politiet 39 gange på grund af mistanke om, at personer, de mødte på social dumping-kontrollerne, udførte illegalt arbejde.
Så sent som i slutningen af juni var de tre ministre med ansvar for Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet selv med på en af de fælles social dumping-kontroller.
På en københavnsk byggeplads oplevede beskæftigelses-, skatte- og justitsministeren med egne øjne, hvordan virkeligheden er på visse danske arbejdspladser.
Her anholdt politiet således fire statsborgere fra lande uden for EU for ikke at have dansk arbejdstilladelse.
LÆS OGSÅ: Truet og ulovligt ansat: 3F henter ukrainske krigsflygtninge ud af vestjysk badehotel
Netop illegal arbejdskraft er et område, som regeringen forventer at fokusere på efter sommerferien.
- Vi ser eksempler på, at nogle brancher udnyttes af organiserede kriminelle, ligesom der i visse brancher sker en grov udnyttelse af udenlandske arbejdstagere og migranter. Den form for grov kriminalitet er ødelæggende for den enkelte og for vores arbejdsmarked. Det skal vi tage et opgør med, siger justitsminister Mattias Tesfaye.
LÆS OGSÅ: Ny lov vedtaget: Nu kan danske arbejdsgivere straffes for at udnytte udenlandske ansatte
- Derfor vil vi efter sommerferien se på, hvordan vi kan styrke myndighedssamarbejdet endnu mere i forhold til efterforskningen af denne type organiseret kriminalitet, siger han.
I alt er 423 ansatte stukket af fra kontroller over de seneste fem år, hvor Arbejdstilsynet har registreret omfanget.