Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mænd er dårlige til at gå til lægen, når de er syge, og det kan i sidste ende få store konsekvenser for deres helbred. Ny kampagne skal få kortuddannede mænd til oftere at søge læge.

"Rigtige mænd går til lægen", lyder sloganet i ny kampagne, der skal få mænd til at gå oftere til lægen.

De mærker ikke symptomerne. Eller også håber de bare, de går over af sig selv. Præcis hvorfor, mænd ikke går lige så hurtigt til lægen som kvinderne, når de føler sig syge, er uvist. Men sådan er det altså. Og det skal en ny kampagne råde bod på.

"Rigtige mænd går til lægen", lyder kampagneslagordene fra Sundhedsstyrelsen. Og forhåbentligt fanger det især de kortuddannede mænd. Deres informationsniveau er nemlig lavest, når det gælder kræftsymptomer.

Og de venter samtidigt længst tid, før de søger læge, viser en undersøgelse lavet af Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet.

Transportfolk skyer lægen

Problemet kan aflæses i kræftstatistikken. Femårs overlevelsen for kvinder med kræft er 56 procent og kun 51 procent for mænd, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

3F har siden 2011 arrangeret sundhedstjek på over 50 virksomheder. Her kan man inden for visse faggrupper godt genkende mænds "tøven" i forhold til at søge læge.

- Inden for transportbranchen er andelen af mænd, der ikke har været til sundhedstjek i over fem år eller nogensinde, større end i de øvrige brancher. Og netop i transporten er der rigtig mange mænd, siger Una Arnbjørn, sundhedsfaglig leder i 3F.

Møde dem på jobbet

3F's sundhedstjek har afsløret for eksempel forhøjet blodtryk hos medarbejdere. Og når disse efterfølgende har været hos lægen, har enkelte fået konstateret kræft.

- Men det er få eksempler, vi har på det, siger Una Arnbjørn.

Hun vurderer dog, at netop sundhedstjek er en god metode at "kapre" de kortuddannede mænd på.

- Hvis man vil have fat i dem med et sundhedsbudskab, er det en god idé at gøre en indsats på for eksempel arbejdspladsen eller andre steder, hvor mænd er. Det kan være til bilmesser eller på genbrugspladsen lørdag formiddag. På den måde møder man dem ansigt til ansigt, siger Una Arnbjørn.

Netop i weekenden op til påske 21. til 24. marts er 3F på pletten med sundhedstjek på bilmessen i Bella Center på Amager.