Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Hvis du tror, du bliver sundere af at spise og drikke light-produkter med kunstige sødemidler, må du tro om igen.

Hvor tit hører jeg ikke nogen sige, at de foretrækker en Cola Zero frem for en sukkersødet cola - det værste er bare, at det ofte siges med en vis grad af stolthed i stemmen.

Der er intet sundt at sige om kunstige sødemidler, og hvis vi tror, vi kommer hurtigere til vægttab eller lettere holder vægten med light-produkter, kan vi godt tro om igen

Fornuftig omgang med sodavand, slik og kage betyder, at den slags ikke er hverdagskost, uanset indholdet af sukker og kunstige sødemidler.

Kroppen bliver forvirret og skrupsulten

Ret skal være ret. Kunstige sødemidler indeholder ingen eller kun meget få kalorier. Alligevel får de kroppen til at reagere som om, blodbanen blev fyldt med sukker. Herfra går det kun hurtigt ned ad bakke med blodsukkeret; lige indtil sulten, lækkersulten og trætheden melder sig på banen.

Kunstige sødemidler får med andre ord blodsukkeret til at falde. Da det er blodsukkerkoncentrationen, der bestemmer vores følelse af sult og mæthed, kan man hurtigt blive forfalden til at snuppe en ny sød feberredning. Især hvis man synes, man lige har sparet nogle kalorier på en light.

Hvor tit hører jeg ikke nogen sige, at de foretrækker en Cola Zero frem for en sukkersødet cola - det værste er bare, at det ofte siges med en vis grad af stolthed i stemmen.

Det er meget vigtigt, at vi ikke bare vælger produkter med kunstige sødemidler til og tror, vi tager et sundt valg, men at vi fortsætter kampen for at få sunde kostvaner, der holder hverdagen fri for søde sager.

Grænseværdier

Det mest brugte kunstige sødemiddel i fødevareindustrien her i landet er aspartam. Det finder vi for eksempel i Cheasy frugtyoghurt, light sodavand og marmelader, der reklamerer med, at de er uden tilsat sukker.

ADI (Acceptabel Daglig Indtagelse) for aspartam er fastsat til 40 mg dagligt per kg kropsvægt. En liter sodavand sødet med aspartam må højst indeholde 600 mg aspartam.

En person, der vejer 60 kg, kan drikke 4 liter sodavand med aspartam eller spise cirka 1 kg slik med 2.000 mg aspartam/kg, før ADI bliver overskredet. Man skal dog huske, at mange andre dagligvarer også indeholder aspartam.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Brevkasse

Koldskål med æg?

Kære Vibeke

Jeg laver min koldskål selv og bruger helt almindelige æg. Spiller jeg hasard med min og familiens gode helbred?

På forhånd tak for dit svar.

Hilsen Julie H

Kære Julie

Så længe du holder en god køkkenhygiejne og ikke serverer din koldskål for større forsamlinger end din egen lille familie, eller flere timer efter, du har lavet den, går det nok an. Jeg lever selv livet farligt på den konto, men er omhyggelig med at vaske hænder, når jeg har slået æggeblommerne ud i skålen.

Salmonella sidder på ydersiden af æggeskallen, så hvis du passer godt på og serverer koldskålen straks, er risikoen minimal. Hvis du derimod lader den stå natten over i køleskabet er risikoen for salmonellaforgiftning mange gange større.

Hvis du vil være helt sikker, så brug pasteuriserede æggeblommer.



Hilsen Vibeke