Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

3F har skaffet lærepladser til 502 voksenlærlinge. Blandt andet til havnearbejderne i Esbjerg.

Havnearbejderne på Esbjerg Havn har brugt voksenlære i stor stil. Sonny Jensen er en af dem, der uddannet sig til faglært havnearbejder.

3F har haft stor succes med at skaffe voksenlærlingepladser i en kampagne, der blev skudt i gang af Beskæftigelsesministeriet. 3F tegnede sig for at skaffe 400 pladser, men en ny opgørelse viser, at 3F endte med 502 voksenlærlingepladser.

Beskæftigelsesministeriet søsatte kampagnen i juni 2012. 3F, HK, Dansk Metal og DANA's a-kasser blev inviteret til at samarbejde om at skaffe i alt 800 pladser til voksenlærlinge.

En væsentlig del af kampagnen var, at tilskudsperioden til voksenlærlingenes løn som forsøg blev fordoblet fra to til fire år for unge ledige mellem 25 og 30 år.

3F Esbjerg Transport er en af de afdelinger, der har skaffet flest voksenlærlingepladser, og a-kasseleder Jette Nielsen kalder kampagnen vellykket.

Bliver faglærte havnearbejdere

- Jobcentrene har været positive overfor initiativet. Vi har blandt andet en stor flok ufaglærte løsarbejdere på havnen, der ender med at blive faglærte, siger hun.

Alle havnearbejdere under 53 år i Havnearbejdernes Losseklub 1944 på Esbjerg Havn skal gennem erhvervsuddannelsen som havnearbejder. Det kræver tre års erfaring på havnen og varer ni måneder.

En del af havnearbejderne på Esbjerg Havn er allerede blevet faglærte. Det er Havnearbejdernes Losseklub, der selv har besluttet at alle skal være faglærte.

Sonny Jensen, 51 år, medlem af Losseklubben fortæller:
- Under min uddannelse til faglært var det lidt frygteligt at sidde indenfor på skolebænken, når jeg er vant til havnen. Det bedste ved jobbet er friheden. Der sker noget nyt hver dag, og det er et meget spændende job. Jeg har nogle dejlige kolleger.

95 har flyttet branche

I 3F-forbundet er a-kassesekretær Grete Holm Nielsen stolt over resultatet.

- En af de vigtigste målsætninger for 3F er at få ufaglærte medlemmer opkvalificeret til faglærte. Problemet var ikke at finde ledige nok, men at finde voksenlærepladserne. Men 3F-afdelingerne yder en kæmpeindsats, siger Grete Holm Nielsen.

95 3F-medlemmer blev hjulpet til lærepladser i brancher, der hører under andre fagforbund og blev overflyttet.

- Det er medlemmet, der er i fokus. Det vigtigste er at få job, siger hun.