Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

I den svenske valgkamp erklærede politikerne sig pludselig for feminister. Det skyldtes succesen for Feministisk Initiativ, der var på visit i København tirsdag.

Feministisk Initiativ er repræsenteret i 13 af 21 svenske kommuner.

184.230 svenskere stemte ved det svenske Rigsdagsvalg i september på Feministisk Initiativ (FI). Det var 3,1 procent af stemmerne. Ikke nok til at komme i Rigsdagen. Men nok til at give samtlige politikere i Sverige et ”wake up call”: Her var et parti og en bevægelse, man ikke kunne sidde overhørig. Et parti, som turde sætte den dagsorden, mange gik og ønskede sig.

Partiet gik til valg på, at feminisme, antiracisme og menneskerettigheder skal gennemsyre alle politiske beslutninger på alle samfundsområder.

Det fortalte Rigsdagskandidat fra FI Katerin Mendez på et fyraftensmøde i 3F's forbundshus tirsdag. Et møde der i regi af FIU Ligestilling trak fulde huse i 3F's hovedbestyrelsessal.

Alle var feminister

- Pludselig var der ikke en eneste politiker i Sverige, der ikke var feminist. Pludselig var feminisme og antiracisme på agendaen. Den tidligere formand for Socialdemokraterne, Mona Sahlin, erklærede, at S aldrig havde turdet tage den debat, som FI nu tog - af frygt for at miste stemmer, fortalte Katerin Mendez.

FI regnede slet ikke selv med den succes, det kun ni år gamle parti fik ved valget.

- I dag har vi 22.000 medlemmer. Men da vi var 1.500, syntes vi også, at vi var mange, fortalte Katerin Mendez.

Bring de ulige tal frem i lyset

Feministisk Initiativ er repræsenteret i 13 af 21 svenske kommuner. Det har traditionelle sider og et politisk ståsted, men er i høj grad også baseret på aktivisme og happenings. Noget, man vil gå langt for at bibeholde:

- Politikere bliver ofte lidt virkelighedsfjerne. Vi er opmærksomme på, at aktivismen fortsat må være lige så vigtig som hidtil, og at vi aldrig må miste kontakten ud til virkeligheden, sagde Katerin Mendez.

I forhold til at få ligestilling højere på den politiske dagsorden i Danmark, sagde Katerin Mendez:

- Danmark ser sig selv - ligesom Sverige - som verdens mest ligestillede land. Men se på tallene og statistikkerne, og bring frem, hvordan det rent faktisk ser ud i virkeligheden, sagde Katerin Mendez.