Gå til hovedindhold

Du kan først se, hvad du skal betale i restskat, når din årsopgørelse er klar i TastSelv 4. marts. Vil du vide det før, må du selv til tasterne.

Du må finde lommeregneren og computeren frem, hvis vi næste år får mulighed for at hæve efterlønsbidraget og sige farvel til efterløn og seniorjob: For kan det nu også betale sig?

Det skulle være så let, men det er det bare ikke altid. For har du restskat fra 2012, så skal du være umådelig dygtig til selv at regne ud, hvor meget du skylder, så du undgår at betale flere renter end nødvendigt.

Tidlig indberetning er nemlig afskaffet, og det betyder, at du først får din årsopgørelse 4. marts 2013. Først da kan du indberette ændringer, hvorimod du sidste år kunne ændre årsopgørelsen fra 1. februar.

Da du betaler dag til dag-rente på din restskat fra 1. januar 2013, har du mulighed for selv at udregne din restskat, men det kræver virkelig, at du har godt styr på din økonomi.

Hvis du selv vil regne restskatten ud, betale restskat før marts og dermed betale færre renter, kan du gøre det via SKAT's link her.

Mindsker forvirring

Grunden til, at SKAT har ændret proceduren og afskaffet tidlig indberetning, er, at det forvirrede SKAT's kunder mere end det gavnede.

- Ni ud af ti kunder skulle ikke foretage sig noget på årsopgørelsen, men alligevel handlede omkring 90 procent af vores medarbejderes samtaler om tidlig indberetning, forklarer Richard Hanlov, der er underdirektør på afregningsområdet i SKAT.

- Derfor har vi nu slået indberetning sammen med årsopgørelsen i marts, så vi mindst muligt forvirrer vores kunder og kan råde dem, når de har fået deres årsopgørelse.

Gå ikke i panik over rente

Når du skylder skat fra 2012, skal du betale renter af det beløb, som du først indbetaler i 2013.

Du betaler rente for hver dag, der går, indtil du betaler din restskat.

Fra 1. januar 2013 til 1. juli 2013 er renten på 2,7 procent. Fra 1. juli 2013 bliver det dyrere, fordi du i stedet for renten skal betale et procenttillæg på 4,7 procent.

Dog er det små beløb, det drejer sig om. Hvis du for eksempel skylder 1.000 kroner i restskat og først venter med at betale restskatten, efter årsopgørelsen kommer i marts, koster det cirka fem kroner i renter.

TEMAERSe alle